Videomarketing - YouTube groter dan Facebook

Videomarketing – YouTube groter dan Facebook

Jeroen Cropped Media Blog Leave a Comment

Het gebruik van video voor een online marketingstrategie is steeds belangrijker aan het worden. Zo verhoogt het niet alleen de vindbaarheid van uw content, maar kan het ook op verschillende platformen gemakkelijk verspreid worden. Een van die platformen is het populaire YouTube, onderdeel van Google en ’s werelds een-na-grootste zoekmachine. En laat het nu net zo zijn dat YouTube Facebook is voorbij gestreefd als het aankomt op unieke views!

Social Media – De Cijfers

YouTube is als grootste videoplatform van de wereld al tijden aan het groeien. Het is ondertussen zo groot dat er per dag 500 jaar aan videomateriaal bekeken wordt op de video-website. Grote concurrent van YouTube, Facebook, is echter altijd heer en meester geweest van de sociale media. Natuurlijk is de insteek van beide platformen anders, maar beide kunnen goed en effectief ingezet worden voor online marketing doeleinden. De focus lag hier vaak op Facebook, niet alleen omdat dit de grootste was, maar ook omdat directe persoonlijke marketing mogelijk was op dit platform. fEen van die factoren kantelt nu in het voordeel van YouTube. Facebook-vs-YoutubeVolgens cijfers van CompetePRO, het grootste online panel voor het monitoren van online gedrag in de VS, had Facebook in juni van dit jaar ruim 166 miljoen bezoekers, waar YouTube in diezelfde maand over de 167 miljoen bezoekers ging. Deze cijfers zijn al even bekend, maar werden sterk betwijfeld binnen de marketingwereld. Nu is er echter meer data beschikbaar, waaronder van onderzoeksbedrijf Quantcast. Volgens cijfers van dit bedrijf is het verschil nog net even groter. Waar Facebook volgens hen tegen de 139 miljoen bezoekers aan zou zitten, ging YouTube ruim over de 180 miljoen unieke bezoekers heen. Dit is een veel groter verschil en zou het onwaarschijnlijker maken voor Facebook om de toppositie op korte termijn weer in te kunnen nemen. Ter vergelijking is het misschien ook wel leuk om te kijken hoeveel unieke bezoekers Twitter in die periode had. Ook hier hebben CompetePRO en Quantcast verschillende cijfers, respectievelijk 48 miljoen en 86 miljoen. Ook hier is een groot verschil waarneembaar, maar is het duidelijk dat Twitter nog enorm ver afstaat van platformen als Facebook en YouTube wat betreft bezoekers, en dus marketingwaarde. Alle cijfers zijn specifiek gericht op de VS, maar het is aannemelijk dat eenzelfde trend in de rest van de wereld waarneembaar is. De cijfers zijn afkomstig van onderzoek in opdracht van ReelSEO

Wat betekent dit voor uw marketingstrategie?

video-zoekresultatenNatuurlijk betekenen deze cijfers niet dat u per direct alles moet stopzetten op Facebook en over moet schakelen naar YouTube. Beide platformen hebben een andere insteek en zijn nog altijd grote spelers op het internet. Wel is dit misschien de druppel die u doet beslissen nu in te spelen op video voor online marketing doeleinden. Facebook marketing heeft als voordeel dat het direct bij specifieke personen in hun tijdslijn binnenkomt. Dit kan enorm effectief zijn, maar zodra uw bericht wat zakt in de tijdslijnen verliest het snel zijn effect. Bij videomateriaal op YouTube is dit veel minder. Video’s blijven omhoog komen in gerelateerde video’s, zoekopdrachten op zowel YouTube als Google en blijven bijdragen aan een betere vindbaarheid voor uw website. Facebook is dan ook meer gericht op direct resultaat, waar YouTube-marketing meer ingezet moet worden als lange-termijn -marketing. Vooral het feit dat video’s op YouTube permanent vindbaar blijven in Google is van belang. In vergelijking: Berichten op Facebook zijn compleet onvindbaar in Google!

 

Videomarketing – Stap nu in voor het optimale resultaat

Net als met veel andere zaken op het internet, vooral zaken die afhankelijk zijn van indexatie en SEO, is het verstandig om video zo snel mogelijk in te zetten. Hoe langer een video online staat hoe hoger deze in de resultaten komt. Niet alleen omdat het zo langer de tijd heeft gehad om organisch meer backlinks te generen, maar ook omdat  de leeftijd van content meetelt in de resultaten. Wij van Cropped Media Videoproductie helpen u uiteraard graag bij het produceren van een geschikte video voor online video marketing. Heeft u vragen, bent u op zoek naar mogelijkheden of wilt u een vrijblijvende offerte? Kijk gerust even rond op deze website of neem direct contact met ons op via ons contactformulier.

Deel de kennis!