facebook-video-vs-youtube

Videomarketing – Facebook begint 2015 met een steek naar YouTube’s kroon

Jeroen Cropped Media Blog Leave a Comment

facebook-featured-videoVideo was hèt medium van 2014 – een trend die door zet naar 2015. Facebook heeft dat een tijd terug al gezien en heeft in 2014 onder andere de vanzelf afspelende video geïntroduceerd. Deze functie maakte dat Facebook in 2014 verantwoordelijk was voor 60% van de video-shares. Ook de views van Facebook video ging flink omhoog via deze feature, maar maakt geen onderscheid tussen daadwerkelijk gekeken video’s en video’s die simpelweg automatisch gestart waren en daarna voorbij gescrold. Hoe dan ook heeft Facebook grote stappen gezet op het gebied van video in 2014.

In 2015 doet Facebook daar nog een flinke schep bovenop met de introductie van enkele features die wel erg sterk doen denken aan de kanalen van YouTube. Zo krijgen ‘pages’ en bedrijven op Facebook de optie om één van hun video’s op het video-tabblad in te stellen als featured video. Deze video wordt extra groot aan de top van het video-tabblad weergegeven met een live comment feed. Deze video krijgt zo gemakkelijk een stuk meer aandacht zoals bijvoorbeeld ook te zien is bij de YouTube kanaalpagina. De nieuwe Facebook optie is nog maar bij enkele pagina’s beschikbaar maar zal in de komende weken automatisch naar alle pagina’s uitgerold worden. De featured video zal hoogstwaarschijnlijk ook te embedden zijn op de hoofd-feed van de pagina, al is dat nog aan verandering onderhevig.

Ook zullen gebruikers van Facebook de optie krijgen om video-afspeellijsten samen te stellen. Ook deze functie doet sterk denken aan de afspeellijsten van YouTube waarin een nieuwe relevante video van dezelfde gebruiker automatisch begint te spelen nadat de huidige video is afgelopen. Dit maakt het makkelijker voor bedrijven en personen een sterker ‘brand image’ te creëren binnen Facebook.

Let er wel op dat beiden functies enkel te gebruiken zijn met video’s die rechtstreeks geüpload zijn naar Facebook – Jammer YouTube embeds!

Al met al beloven deze nieuwe Facebook functies het gebruik van video op Facebook nog aantrekkelijker te maken, maar het blijft natuurlijk even afwachten. De nieuwe functies zijn voor ons nog niet beschikbaar maar gaan er graag mee aan de slag zodra dit wel het geval is.

Facebook-video of toch YouTube?

youtube-vs-facebook-videoHelaas verwijderen de nieuwe functies niet alle nadelen van video op Facebook. Zo zijn video’s nog altijd niet te indexeren door zoekmachines als Google en heb je dus niet de toegevoegde SEO waarde en kijkers die via zoekmachines op je video geraken zoals je bij YouTube bijvoorbeeld wel hebt.

Op de langere termijn brengt het uploaden naar YouTube dan waarschijnlijk ook meer voordeel met zich mee, maar zullen video’s op Facebook sneller meer views, shares en likes binnen slepen. Is het nieuwe echter van de video af dan zal deze niet snel nog eens bovendrijven binnen Facebook, waar YouTube video’s dat vaak langer en beter volhouden.

De kracht is natuurlijk om de voordelen en nadelen van beiden platformen zo optimaal mogelijk te combineren. Een lastige klus, maar met de nieuwe functies waarschijnlijk een stuk beter te realiseren dan in 2014.

Wij gaan dan ook vol goede moed en vertrouwen het nieuwe video-jaar in!
En dan resteert er enkel nog dit:

Wij wensen iedereen een productief en inspiratievol 2015 toe!

 

Deel de kennis!