online-marketing-grote-video-thumbnail

Videomarketing – de groeiende invloed van video op zoekresultaten

Jeroen Cropped Media Blog Leave a Comment

Wij hebben er hier bij Cropped Media als videoproductiebedrijf dagelijks mee te maken; het online inzetten van video. Dat is niet zonder reden. We hebben al verschillende malen geschreven over de invloed die de inzet van video kan hebben op de online vindbaarheid en zichtbaarheid. Gelukkig beginnen steeds meer bedrijven dat nu ook in te zien en zodoende is video een steeds gewilder medium aan het worden ter uitbreiding van de online marketing.

Zoekmachines staan echter niet stil. Zoekalgoritmes blijven evolueren om een optimaal resultaat voor de gebruiker te kunnen blijven leveren. Video speelde bij Google, de grootste zoekmachine ter wereld, de afgelopen jaren al een grote rol, maar die rol is niet zo lang geleden nog eens flink uitgebreid. Al te meer reden om video serieus in te gaan zetten voor marketingdoeleinden.

grote-video-thumbnailZoals je hoogstwaarschijnlijk ooit al wel gezien hebt laat Google vaak videoresultaten tussen de reguliere zoekresultaten zien. Dit valt natuurlijk enorm op en is een van de belangrijkste redenen waarom video zo goed werkt voor online marketing. De kleine video-thumbnails hebben nu echter de mogelijkheid om door te groeien naar een nog opvallendere vorm: de full-size video thumbnail.

Een full-size thumbnail of full-size videospeler staat helemaal bovenaan de zoekresultaten en laat een embedded versie van jouw video zien in groot formaat. De kijker kan er eigenlijk niet meer omheen en moet zelfs een flink stuk naar beneden kijken om de eerste reguliere zoekresultaten tegen te komen. De kans is dus ook enorm groot dat als jouw video de status van full-sized thumbnail in de zoekresultaten heeft gekregen dat vrijwel al het verkeer van die zoekopdracht richting jouw video gaat. Er is helaas echter één probleem: het is niet makkelijk om die status te krijgen.

De full-sized thumbnails zijn nu dan ook vooral te zien bij zoekopdrachten die relateren aan muziek of film trailers. Als er naar een artiest in combinatie met een van zijn nummers gezocht wordt is de kans ook klein dat de kijker naar iets anders op zoek is dan dat specifieke nummer. Google kiest er dan ook al snel voor om in dat geval een full-sized videospeler te tonen. Hetzelfde geldt voor een combinatie van een titel van een film met daarachter het woord ‘trailer’.

Grote video thumbnails voorlopig alleen haalbaar voor muziek en video industrieOm een full-sized thumbail te krijgen in de zoekresultaten moet er op dit moment dan ook dusdanig weinig twijfel bij Google bestaan dat de gebruiker op zoek is naar jouw video dat het haast onlogisch is om andere resultaten te laten zien. Dat is dan ook alleen mogelijk bij enorm specifieke zoekopdrachten waar jouw content al langere tijd heer en meester was in de zoekresultaten.

Momenteel is het dan ook vrijwel onmogelijk om een grote video thumbnail te krijgen voor jouw content in Google, tenzij je in de muziek- of filmindustrie werkzaam bent. Het blijft echter een enorm interessante ontwikkeling voor de inzet van video voor marketingdoeleinden, omdat de kans groot is dat Google deze feature in de toekomst vaker wil gaan inzetten.

Wij zien de muziekindustrie dan ook als de bèta testers van deze functie en verwachten dat de grote video-thumbnails na verloop van tijd ook voor andere zoekresultaten beschikbaar gaan zijn.

Wij houden de ontwikkelingen in ieder geval goed in de gaten en zien de grote thumbnails graag snel vaker voorkomen. Dit maakt de video-thumbnails nog belangrijker!

Deel de kennis!